Om oss

Om oss

Ljusterö Hjort ägs och drivs av Mats Eriksson och Lena Bergström Eriksson samt Lennart Schönning. Verksamheten bedrivs sedan 2014 på gården Mellansjö belägen strax söder om Ljusterö Torg på norra Ljusterö i Stockholms skärgård.

Ljusterö Hjort är medlemmar i Riksförbundet Svensk Hjort, se även svenskhjort.se

Vår historia

2007 Planerna för ett hjorthägn på Ljusterö väcks.

2008 Ansökan om tillstånd lämnas in till Länsstyrelsen.

2010 Tillstånd beviljas. Byggnadsarbeten påbörjas.

2013 Byggnadsarbeten slutförs och godkänns av Länsstyrelsen.

2014 De första kronhjortarna anländer.

2015 De först kalvarna slaktas och levereras.

Om verksamheten

Hjorthägnet på Ljusterö omfattar ca 45 ha och där föder vi upp kronhjort, miljövänligt och närproducerat. Under sommarsäsongen strövar hjortarna fritt i hägnet och lever på bete av färskt gräs. Under vintersäsongen utfodras hjortarna med hö eller ensilage i balar som ställs ut på särskilda foderplatser. Hjortarna får också energitillskott genom spannmål i form av havre eller korn i en foderränna med mekanisk utläggning.

Hö och ensilage skördar vi själva på marker utanför hjorthägnet. Hjortarna älskar äpplen och därför har vi anlagt en äppellund med 39 träd. Hjortarna äter äpplena som faller ned på marken.

Hägnet är försett med en mobil bevattningsanläggning med hög kapacitet som garanterar tillgång till fullgott bete även under torra somrar. Verksamheten bedrivs med egna maskiner inklusive en lastbil för transporter till och från slakteriet.

Hjortarna får daglig tillsyn men kräver i övrigt liten skötsel.

I hägnet har vi byggt en förvaltningsbyggnad av timmer.